Care sunt avantajele si dezavantajele internetului?

Care sunt avantajele si dezavantajele internetului?

Internetul ofera utilizatorilor sai o multime de avantaje si contribuie la usurarea sau imbuntatirea vietii. Ne ajuta sa economisim timp, bani si ne ofera modalitati de a ne petrece timpul simtindu-ne mai bine (cel putin pe moment). Insa, de unde vine aceasta denumire?

Termenul internet provine din impreunarea artificiala si partiala a doua cuvinte englezesti: interconnected = interconectat si network = retea.

In acest articol voi aborda cateva informatii despre internet si voi incerca sa scot in evidenta cat mai multe avantaje si dezavantaje ale internetului. Tu stii cand a aparut si care este rolul internetului?

Precursorul Internetului dateaza din 1965, cand Agentia pentru Proiecte de Cercetare Inaintate de Aparare – a Ministerului Apararii, Department of Defense sau DoD din SUA (Defence Advanced Research Projects Agency, en:DARPA) a creat prima retea de computere interconectate sub numele ARPAnet.

Super-reteaua Internet din zilele noastre, care de mult a impanzit intreg globul pamantesc, a rezultat din extinderea permanenta a acestei retele initiale, cunoscuta sub denumirea – Arpanet.

Cand s-a inventat internetul, sunt sigur ca nimeni nu banuia unde va ajunge aceasta tehnologie si cum va influenta populatia planetei.  Daca vei face o cautare in Google pentru fraza: „cine a inventat internetul”, in prezent primesti ca raspuns: Robert E. Kahn si Vint Cerf. Insa cine sunt cei doi?

Robert Elliot Kahn is an American electrical engineer, who, along with Vint Cerf, invented the Transmission Control Protocol and the Internet Protocol, the fundamental communication protocols at the heart of the Internet.

Vinton Gray Cerf ForMemRS, is an American Internet pioneer, who is recognized as one of „the fathers of the Internet”

Sursa: wikipedia.com

Peste 300 de persoane cauta in medie in fiecare luna pe Google sa afle mai multe despre avantajele si dezavantajele internetului. De aceea m-am gandit ca ar fi bine sa fac o lista scurta cu cateva avantaje si efecte negative ale internetului.

1. Avantajele si importanta internetului

Inainte ca internetul sa intre in existenta, ca sa comunici cu cineva care nu era in aceeasi camera cu tine, era necesar sa-l suni pe telefon sau sa-i trimiti o scrisoare. Odata cu introducerea internetului, acum avem posibilitatea de a trimite si primi mesaje prin posta electronica – practic instantaneu si fara a avea nevoie de un oficiu postal.

Recomand:  Care sunt avantajele si dezavantajele telefonului mobil

Din pacate, aceasta abilitate a creat, de asemenea, un mijloc pentru infractorii cibernetici de a distribui spam-uri si programe de tip malware. Cheia securitatii online este sa te gandesti inainte de a face click pe un link.

Odata cu internetul a venit si comoditatea de a face cumparaturi online. In plus, internetul a facilitat accesul persoanelor la comparatoare de pret intre diferiti comercianti online si posibilitatea de a alege cele mai bune oferte.

In zilele noastre, internetul a transformat si partea financiara. Banking-ul online a devenit ceva normal. Ne conectam constant la conturile noastre online pentru a plati facturi, transfera fonduri sau pentru a ne verifica situatia financiara.

De-a lungul existentei sale, internetul a devenit din ce in ce mai important. Principalul avantaj al internetului il reprezinta capacitatea acestuia de a conecta intre ele miliarde de computere si dispozitive. Internetul creeaza comoditate in partajarea si primirea de informatii intre utilizatori, de asemenea, un alt avantaj al internetului este capacitatea sa de automatizare – The Internet of Things (IoT).

Internetul ofera o mare oportunitate. Cu toate acestea, retine ca, cu cat este mai convenabil, cu atat mai putin sigur va deveni si va fi mult mai vulnerabil pentru un hacker care vrea sa-i exploateze punctele slabe. Poti sa te bucuri de ceea ce internetul are de oferit, dar intotdeauna sa ramai constient de potentialele riscuri.

2. Dezavantajele si efectele negative alte internetului

Desi internetul este una dintre cele mai mari creatii ale omului, acesta are si multe dezvantaje. Printre dezantajele internetului se regasesc aspecte precum: agresiune sau bullying, hackeri, virusi si infractiuni cibernetice, spam si publicitate, depresie, singuratate si izolare sociala, etc.

Oricine a petrecut suficient timp pe internet a intalnit trolli sau oameni abuzivi. Cazurile de agresiune cibernetica (bullying) nu sunt neobisnuite, din pacate. De asemenea, internetul ofera si o modalitate mai usoara de a gasi informatii personale despre cineva.

Unul dintre efectele negative ale internetului este generat de jocurile online. Acestea sunt concepute pentru a deveni foarte dependente, ceea ce conduce implicit la foarte mult timp petrecut pe internet fara a face nimic productiv.

Internetul este perfect atunci cand iti ofera posibilitatea de a lucra de oriunde. Cu toate acestea, exista si posibilitatea de a lucra, chiar daca nu ar trebui sa lucrezi. De exemplu, este posibil sa stai acasa si sa primesti o notificare pe mail care are legatura cu jobul zilnic si sa ajungi sa lucrezi la acel mail fara a fi platit.

Recomand:  Care sunt avantajele si dezavantajele telefonului mobil

Cu acces la miliarde de computere, devine mult mai usor pentru hackerii si utilizatorii rau-intentionati sa acceseze conturi sau sa fure informatii personale pe care le pot folosi pentru furtul de identitate. De asemenea, internetul faciliteaza studentilor posibilitatea de a trisa sau de a gasi pe altcineva care sa le faca rapoartele, proiectele sau temele.

In acelasi timp, internetul permite oricui doreste acest lucru sa ajunga relativ usor la o audienta mult mai larga decat metodele traditionale de publicitate. Cu toate acestea, deoarece este atat de usor si relativ ieftin, acest lucru inseamna pentru utilizatorii de internet: mai multa publicitate si mai mult spam in inbox-ul adresei de mail (in comparatie cu viata reala).

3. Influenta internetului asupra adolescentilor

Evolutia internetului a condus la aparitia Social Media, ceea ce a condus la discutii despre influenta acestor platforme si a internetului in general asupra adolescentilor. Influenta social media asupra adolescentilor este importanta pentru ca acest grup este vulnerabil din punct de vedere al dezvoltarii si ei sunt cei mai mari consumatori ai retelelor sociale.

Potrivit unui raport, 75% dintre adolescentii din America au in prezent profiluri pe toate site-urile de socializare, dintre care 68% utilizeaza Facebook si Instagram ca instrumente principale de socializare.

Interentul ofera un spatiul virtual de joaca pentru retelele sociale cum ar fi Facebook, Whatsapp, Instagram si multe altele de a influenta modul de viata, performantele academice ale studentilor, precum si activitatile profesionale.

Aparitia tehnologiilor mobile a oferit oamenilor acces usor la tot ceea ce au nevoie. Utilizatorii de internet se duc online pentru a se angaja in mod deliberat in vizualizarea continutului imoral si distragerea atentiei de la alte aspecte mai putin placute ale vietii.

Cu toate acestea, in pofida tuturor beneficiilor oferite de aceste tehnologii noi, unii oameni spun ca internetul are o influenta negativa, in special in ceea ce priveste implicatiile sale morale. Prin urmare este important ca oamenii sa inteleaga atat efectele negative ale internetului, cat si cele pozitive.