avantajele internetului si aspecte negative ale internetului

Care sunt avantajele si dezavantajele internetului?

Cuprinsul articolului:

  1. Introducere avantajele si dezavantajele Internetului
  2. Avantajele Internetului
  3. Dezavantajele Internetului
  4. Concluzii importanta Internetului

Aboneaza-te la canalul meu de YouTube: Agentia OneMedia X Group!

1. Introducere despre Internet:

Viata moderna a devenit mai usoara, iar oamenii au datorita contributiei imense a tehnologiei si internetului acces la comunicare si schimb de informatii fara nicio bariera.

Nu exista niciun dubiu ca internetul ne-a facut viata mai usoara si mai convenabila.

Putem folosi internetul pentru a comunica cu oameni din intreaga lume, pentru a face afaceri online, pentru a ne face prieteni noi si pentru a cunoaste diferite culturi.

Internetul asigura acces usor la informatii, imagini si produse, printre multe altele. In fiecare zi, Internetul continua sa ofere o noua facilitate care sa usureze viata utilizatorilor si urmatoarea noutate vine din zona asistentilor personali si a interactiunilor vocale.

Cu toate acestea, Internetul contine si unele elemente, aspecte sau dezavantaje nedorite.

In continuare vei putea afla mai multe despre beneficiile Internetului si efectele negative ale Internetului.

CITESTE SI:

Avantajele comunicarii online (virtuale/digitale)

2. Avantajele Internetului:

Pentru inceput este important sa mentionez faptul ca un beneficiu al Internetului este posibilitatea de a comunica cu oameni de oriunde, indiferent de distanta si fara sa-ti parasesti camera.

Comoditatea canalelor de comunicare si Social Media a transformat modul in care comunicam.

In al doilea rand, informatiile reprezinta cel mai mare beneficiu pe care il ofera Internetul. Orice informatie iti doresti, este disponibila pe Internet si nu mai esti nevoit sa platesti pe cineva pentru a-ti oferi respectiva informatie.

Motorul de cautare Google a devenit principala sursa de informare si de trafic trimis catre magazine online si companiile care se promoveaza prin strategii de SEO sau campanii PPC.

Instagram si YouTube au devenit principalele platforme pe baza carora oricine isi poate dezvolta o cariera si o comunitate fidela. Foarte multe persoane beneficiaza in prezent de pe urma acestor platforme pentru ca au inteles importanta Internetului.

Foarte multi artisti si cantareti si-au lansat sau relansat cariera prin intermediul unor platforme de Social Media precum: Facebook, YouTube, Instagram, Vine, Snapchat, Twitter, etc.

De asemenea, evolutia Internetului a condus si la realizarea de joburi care nu existau si foarte multe persoane si-au dezvoltat o cariera sau afaceri de succes pe baza accesului la Internet.

In al treilea rand, divertismentul este un alt motiv pentru care Internetul a devenit popular si care a convins oamenii sa navigheze constant pe toate platformele disponibile.

Chiar si celebritatile au avut de profitat de pe urma avantajelor oferite de Internet pentru campaniile promotionale de promovare a brandului personal, a propriilor produse si servicii sau pentru promovarea unor produse si servicii pentru care sunt platite.

Internetul a revolutionat industria de divertisment prin aparitia platformelor de continut on-demand (atunci cand vrei tu sa urmaresti), precum Netflix si multe altele.

In prezent, oamenii nu mai au nevoie sa ajunga la cinema pentru a urmari un film sau sa achizitioneze CD-uri si casete pentru a asculta muzica, datorita unor aplicatii care iti ofera acces instant prin internet la orice melodie.

Internetul ne-a facut viata foarte convenabila si nimeni nu poate sa nege acest lucru. Au aparut numeroase servicii online prin intermediul carora putem efectua toate tranzactiile online. Putem sa rezervam bilete la un film sau sa-l vedem online, sa trimitem bani online, sa platim facturi, impozite sau chiar sa ne planificam singuri o vacanta cu toate cele necesare.

Din punctul meu de vedere dintre toate aceste aspecte pozitive ale Internetului, cel mai fain este compararea preturilor unui produs sau serviciu inainte de a lua decizia de achizitie.

Studentii considera ca impactul Internetului asupra lor este unul pozitiv datorita accesului la materiale si resurse utile, ceea ce le ofera mult ajutor si ii scapa de anumite griji.

Avantajele folosirii Internetului s-au facut simtite si in modul in care a evolua ideea de a face bani, de la un job la o afacere online, de la student la blogger, Youtuber sau Instagrammer cu o audienta de peste 100 de mii de oameni.

Acestea fiind spuse, ti-am prezentat anterior cateva dintre avantajele utilizarii Internetului si sper ca aceste aspecte pozitive te-au ajutat sa intelegi importanta Internetului in viata noastra!

In continuare, iti propun sa afli si care sunt dezavantajele Internetului si care sunt cateva aspecte sau efecte negative de care este important sa tinem toti cont.

2. Dezavantaje Internet:

Cu toate acestea, pentru toate avantajele si aspectele sale pozitive, Internetul are si foarte multe riscuri potentiale.

Da, Internetul ne-a facut viata mai usoara in foarte multe feluri si va continua sa faca acest lucru prin evolutie constanta, insa, acesta a generat si o serie de probleme utilizatorilor sai. Furtul online de informatii si utilizarea intentionata in mod gresit a acestora reprezinta doua dintre cele mai negative efecte ale utilizarii Internetului.

Un alt efect negativ sau dezavantaj al Internetului este faptul ca permite unui numar mare de oameni sa ramana anonim atunci cand acceseaza diferite site-uri. Ceea ce permite unor persoane sa profite de oameni nevinovati si sa abuzeze de increderea lor.

Si acest lucru este utilizat prin platforme precum Facebook Ads sau Google Ads si de anumite companii care vand tot felul de produse si medicamente dubioase, care n-au niciun efect concret si se imbogatesc profitand de naivitatea utilizatorilor de Internet.

De asemenea, unul dintre multele dezavantaje ale Internetului este faptul ca a oferit unui numar foarte mare de oameni posibilitatea de a deveni speakeri motivationali, coacheri si traineri pe subiecte cat mai diversificate.

In Romania ultimilor doi ani am intalnit foarte multe persoane cu care am discutat despre anumiti speakeri, coacheri si traineri la cursurile carora au participat si de unde au plecat la fel cum au venit, fara nicio informatie si niciun plus de valoare educativa sau informativa.

CITESTE SI:

Dezavantajele comunicarii online (virtuale/digitale)

3. Concluzii importanta netului

Internetul este important, nu putem spune altceva. Insa, mai important este sa intelegem foarte bine cum functioneaza acest ecosistem si cum ne putem feri de a fi pacaliti, inselati sau de a arunca sume de bani pe informatii care sunt deja gratuite online in Google.

Se tot incearca implementarea unui fel de regulament care sa controleze activitatea pe Internet si o directie in acest pas a fost directiva GDPR pentru protejarea datelor cu caracter personal.

Cu toate acestea, consider ca in loc sa transformam Internetul intr-un subiect tabu, mai important este sa ne educam pe noi si copiii cum sa foloseasca Internetul in beneficiul lor.

Si cel mai important este faptul ca trebuie sa intelegem cat de tanar este Internetul si tot ecosistemul de platforme si aplicatii care au ca fundatie Internetul. De ce?

Pentru ca Internetul inca este in crestere si cine stie unde se va ajunge dupa VR (realitate virtuala), AR (realitate augumentata), asistenti personali (Google Home) si cautari vocale.

Totul se rezuma la modul in care alegem fiecare dintre noi sa utilizam Internetul. Daca preferi sa stai si sa pierzi un numar semnificativ de ore jucand ceva online sau vizionand un film pe Netflix, alegerea este a ta!

Insa, eu iti recomand sa nu uiti ca in acele ore sunt destul de multe persoane care fac bani cu ajutorul Internetului prin platforme precum: YouTube si Instagram.

Tu ce alegi, sa pierzi timp facand nimic sau sa incerci sa vezi ce poti face pentru a castiga legal un ban in plus si eventual sa-ti dezvolti propria afacere online?

StoianCiprian.Blog ti-a prezentat cateva dintre cele mai importante aspecte pozitive si negative ale Internetului, decizia este a ta!

Stoian Ciprian

Stoian Ciprian este Digital Marketing Specialist cu peste 8 ani experienta in online ca freelancer, blogger si specialist SEO.

In perioada 2017 – 2019, Ciprian a fost SEO Manager in Agentia re7consulting din Bucuresti.

Insa, din ianuarie 2020, Ciprian si-a inceput aventura in antreprenoriat prin lansarea unei agentii de marketing online – Agentia OneMedia X Group, al carui site este: omagency.ro!

1 comentariu

  1. Unul dintre cele mai bune articole despre beneficiile Internetului, dar si despre efectele negative ale utilizarii Internetului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.