Ce este antreprenorul – definitie antreprenor: persoana care executa anumite lucrari sau servicii (publice ori particulare).
Drumul catre antreprenoriat este adesea unul plin de ocoluri neasteptate, blocaje si usi inchise.
Majoritatea antreprenorilor au parte de o multime de nopti nedormite, planuri care nu functioneaza, finantari care nu se realizeaza si clienti care nu se concretizeaza niciodata.
Sa lansezi o afacere este un proces dificil, atat de dificil incat te poate face sa te intrebi de ce cineva si-ar propune sa plece pe aceasta cale.
In ciuda tuturor acestor greutati, in fiecare an, mii de antreprenori pornesc in aceasta calatorie hotarati sa-si duca viziunea la bun sfarsit si sa satisfaca o nevoie pe care o vad in societate.
Ce face un antreprenor?
Un antreprenor identifica o nevoie care nu este acoperita de nicio afacere existenta si determina o solutie pentru acea nevoie.
Activitatea antreprenoriala include dezvoltarea si lansarea de noi afaceri si comercializarea acestora, adesea cu scopul final de vanzare a afacerii catre alt cineva pentru un profit semnificativ.
Principalul avantaj al antreprenorilor il reprezinta ideile si dorinta de a crea ceva care sa aiba succes, proiectul fiind exclusiv al lor.
Un antreprenor care lanseaza constant afaceri noi, le vinde si apoi incepe afaceri noi este considerat ca fiind un antreprenor in serie.
Adesea, termenul “antreprenor” este adesea asociat cu startup-uri si afaceri mici, dar orice fondator al unei afaceri de succes a inceput ca antreprenor.
Exemple de antreprenori de succes
Iata cateva exemple care au atins succesul in antreprenoriat:
- Steve Jobs – liderul tehnologiei, care a inceput Apple intr-un garaj si a crescut o companie care domina piata de tablete, smartphone-uri si calculatoare.
- Elon Musk – care a fondat Tesla & SpaceX, companii care l-au ajutat sa castige miliarde de dolari.
- Bill Gates – creatorul si fondatorul Microsoft, listat de foarte multe ori ca fiind cel mai bogat om din lume.
Care este motivatia antreprenorilor sa se aventureze atunci cand altii ar alerga in directia opusa?
Desi motivatia este diferita de la un antreprenor la altul, majoritatea sunt stimulati de unul sau mai multi dintre urmatorii factori:
- Autonomie: Antreprenorii vor sa fie ei sefi lor, sa-si stabileasca singuri obiectivele, sa-si controleze propriul progres si sa-si conduca afacerile cum vor ei.
- Scop: multi antreprenori au o viziune clara a ceea ce doresc sa realizeze si vor lucra constant pentru a face acest lucru.
- Flexibilitate: Nu toata lumea se incadreaza in rigiditatea culturii corporative. Antreprenorii cauta adesea sa se elibereze de aceste constrangeri in moduri care pot fi considerate neconvetionale.
- Succes financiar: Majoritatea antreprenorilor isi dau seama ca nu vor fi milionari sau miliardari peste noapte, dar asta nu inseamna ca nu sunt interesati de potentialul de a castiga multi bani dintr-o afacere extrem de reusita asupra careia au control deplin.
- Mostenire: Antreprenorii sunt adesea ghidati de o dorinta de a crea ceva care rezista ani buni pe piata. Altii vor sa creeze un brand care sa aiba longevitate si sa ofere mostenitorilor lor o sursa de venit si de securitate.
Dar exista si multe riscuri: este posibil sa nu obtii veniturile asteptate, poti pierde capitalul investit, stresul acumulat iti poate afecta starea de sanatate si in unele situatii depinzi de experti externi.
A fi antreprenor de succes se invata. In plus, initierea si dezvoltarea propriei afaceri se invata in mod constant, dar cel mai bine atunci cand propriile experiente si experientele altor antreprenori, inclusiv greselile, sunt luate in considerare.
Daca vrei sa devi antreprenor, trebuie sa ai o personalitate puternica, perseverenta si persistenta, sa ai o atitudine si imaginatie dezvoltata, respect de sine, curiozitate si motivatie.
Toti antreprenorii au in comun pasiunea pentru ceea ce fac, pasiune pentru propriile idei si dorinta de a le realiza pe piata.
In plus, toti antreprenorii vor sa-si controleze destinul si sa nu le spuna nimeni ce sa faca.
Antreprenorul este o persoana care isi creeaza propriul post de munca, sarcinile de lucru si activitatea de care se va ocupa.