Iata ceva de care s-ar putea sa te fi saturat sa auzi din toate directiile.
Metricele (cifrele) de vanitate. NU CONTEAZA!
Putem spune asta mai tare sa ajunga la toata lumea?
Daca inca alergi dupa followeri, vreau ca acest articol sa fie cel care va schimba acest lucru.
Aceste cifre umflate artificial nu iti vor aduce clienti si nici nu iti vor creste afacerea.
In acest articol iti voi prezenta 3 pasi simpli care te vor ajuta sa-ti duci afacerea la un nivel cu totul nou.
PASUL 1: Alege nisa (domeniul de activitate).
Care este pasiunea ta? Ce ai face toata viata, chiar daca nu ai fi platit?
“Sa alegi un domeniu de activitate pe care sa te axezi pe termen lung poate fi descurajant. Insa, nu este nevoie sa te complici.”
Iata strategiile mele preferate pentru a iti descoperi singur domeniul de activitate in care doresti sa-ti construiesti o comunitate si un brand personal.
De ce este important sa ai o nisa?
Cand esti la inceput si nimeni nu te cunoaste, va trebui sa te faci remarcat pentru ceva. Mai exact, va trebui sa fii cunoscut pentru un anumit tip de continut pe care il distribui in Social Media.
Imagineaza-ti cum arata un profil de Instagram sau un canal de Youtube pe care se publica continut despre makeup, fashion, fitness, business si social media.
Persoanele care vor ajunge pe respectivele conturi vor fi confuze si va fi foarte greu pentru ele sa justifice distribuirea continutului tau catre prietenii lor.
Cand esti la inceput este important sa facilitezi munca audientei tale atunci cand vor sa te recomande altor persoane si asa vei reusi sa construiesti un trib si o audienta mult mai repede.
De asemenea, cand esti nisat pe un anumit subiect, vei fi capabil sa-ti cresti autoritatea si credibilitatea mult mai repede pe topicul respectiv.
Tine minte, oamenii urmaresc alti oameni in Social Media pentru motive foarte specifice. De aceea este important la inceput sa te nisezi.
In acelasi timp, daca ai o nisa bine stabilita, pe termen lung vei fi mai profitabil in comparatie cu cineva mai generalist.
Insa, cum alegi acea idee castigatoare, acea nisa care te va ajuta sa generezi profit pe termen lung?
Raspunsul este unul foarte simplu.
Pui mana pe o agenda si te apuci de un “Content Brainstorm”. Mai exact, vei realiza o lista cu 4 domenii de activitate diferite pe care ai vrea sa te axezi.
Dupa ce le-ai gasit pe acestea 4, pentru fiecare dintre el iti recomand sa faci o lista cu cat mai multe idei de continut (pana simti ca nu mai stii ce continut sa produci).
Vei realiza in timp ce vei face acest exercitiu ca iti va fi mult mai usor sa gasesti idei de continut pentru 1 sau 2 dintre cele 4 domenii alese initial.
Ceea ce inseamna ca nu iti este atat de greu sa generezi continutul respectiv pentru ca acele nise sunt in zona ta de confort si iti va fi mult mai usor sa te ocupi de acele 2 nise pe o perioada mai lunga de timp in comparatie cu celelalte 2 pe care ti le notasei initial.
Si aceste aspecte sunt importante pentru ca nu vrei sa alegi o nisa sau doua de care doar esti pasionat, ci sa alegi una sau doua in care poti fi constant pe termen lung si fara dureri semnificative de cap.
O alta idee buna la inceput de drum este sa te nisezi cat mai mult posibil.
Nu este suficient sa spui ca te vei axa pe nisa de citate motivationale. Va trebui sa te duci cu cel putin 3 nivele mai jos in acest domeniu.
Sa spunem ca ai terminat acest exercitiu si ai ales nisa de citate motivationale ca domeniu de activitate.
Ei bine, eu sunt aici sa-ti spun ca nisa de citate motivationale nu este nisarea de care ai nevoie.
Asa ca iti recomand sa te intorci la agenda si sa faci urmatorul lucru:
- citate motivationale – pentru cine (cui se adreseaza)?
- citate motivationale pentru mame – ok, dar ce tip de mame?
- citate motivationale pentru mame antreprenoare – care cauta ce (ce problema rezolva citatele tale sau cum le ajuta)?
- citate motivationale pentru mame antreprenoare care au nascut recent. BINGO!
Abia acum ai gasit o nisa suficient de “adanca” incat sa nu fie exploatata la adevarata ei valoare.
Acum poti sa spui ca oferi citate motivationale pentru mame antreprenoare care au nascut recent pentru a le ajuta sa orice plus de valoare consideri ca poti aduce la masa.
Insa, inainte de a fi 100% sigur de aceasta alegere, va trebui sa validezi nisa respectiva pentru a vedea daca exista interes, pe ce canale de Social Media si pe ce tipuri de continut.
PASUL 2: Obtine primi clienti (utilizand doar Instagram).
In februarie mi-am lansat propria agentie de marketing online – Agentia OneMedia X Group si una dintre strategiile mele de a atrage clienti atunci consta in utilizarea Instagramului.
Insa, momentan suntem in Aprilie si Covidu`19 nu se lasa. Multe afaceri au fost nevoie sa inchida sau sa reduca semnificativ bugetele de marketing online.
Cu toate acestea, in februarie, doar cu ajutor Instagram, fara ca site-ul agentiei sa fie inca gata, aveam deja primii clienti pentru servicii de promovare online.
Momentan situatia este cu totul alta, dar se pot obtine clienti pentru aproape orice tip de business cu ajutorul Instagram.
Cum atragi clienti pentru afacerea ta prin Instagram?
Procesul este destul de simplu:
- vizibilitate,
- atractie,
- convertire.
Primul pas consta in cresterea vizibilitatii profilului tau si aici sunt multe strategii pe care le poti implementa pentru a genera trafic targetat catre profilul tau de Instagram.
Pasul al doilea, atractia, consta in realizarea de continut care converteste.
Ceea ce inseamna ca vei avea nevoie de o strategie de Content Marketing pentru Instagram.
Acum, content marketingul este un serviciu pe care il ofer prin intermediul agentiei si sub forma de consultanta, dar si sub forma de serviciu implementat 100%.
“Ai nevoie de servicii de content marketing? Nu ezita sa ne contactezi pe omagency.ro!”
Si, in sfarsit am ajuns la ultimul pas din procesul de achizitie a clientilor prin intermediul Instagramului, si anume: convertire.
Evident ca si in aceasta etapa a procesului de achizitie exista foarte multe moduri in care poti face convertirea potentialilor clienti in clienti.
Cand un potential client iti trimite un DM (mesaj privat), in loc sa raspunzi tot cu un mesaj text, alege sa-l surprinzi cu un mesaj audio sau video.
De asemenea, o alta modalitate de a converti consta in a iti asculta audienta. Mai exact in a fi cu ochii pe comentariile pe care le primesti si pe comentariile pe care le primesc cei care iti comenteaza tie.
PASUL 3: invata in mod constant cum sa folosesti platformele de Social Media in avantajul afacerii tale!
Daca tu nu esti dispus sa investesti in tine si in afacerea ta resursele necesare, atunci de ce ar face altcineva acest lucru?
Acestea fiind spuse, in ultimele 2 luni am primit foarte multe solicitari de la persoane care isi doreau un diferite ghiduri/ebook-uri despre Digital Marketing, mai exact Social Media – Instagram si Youtube, SEO si Content Marketing, incat am ajuns sa-mi para rau ca nu aveam astfel de materiale pregatite.
Insa, asteptarea a luat sfarsit. In curand voi deschide un magazin online pe StoianCiprian.Blog care va oferi doritorilor acces la diferite cursuri, ghiduri si ebook-uri. Asa ca ramai aproape!
Acestea fiind spuse, sa nu crezi ca cele explicate anterior pot fi facute de oricine si sa obtina rezultate in doar cateva saptamani sau chiar luni. Procesul este unul de durata, dar daca implementezi strategiile necesare pentru dezvoltare si cunostiintele tale despre nisa abordata, iti poti masura propria crestere si succesul in online!
Atat am avut pentru acest articol.