Pentru cei care nu stiu, rel=”prerender” este un cod html care poate fi adaugat unui link pentru a oferi browserului capacitatea de a incarca in mod priveligiat toate activele (fisierele) link-ului respectiv.

Acest lucru este identic cu accesarea link-ului respectiv intr-o fereastra ascunsa, browserul descarcand in avans toate resursele: CSS, Java, etc. Daca un vizitator da click pe link-ul respectiv, rezultatul aceste actiuni este o incarcare instantanee a link-ului.

Atentie insa, acest cod vine si cu o recomandare care spune cam asa: „fii sigur ca link-ul pentru care vei folosi acest cod este si link-ul pe care utilizatorii vor da click, astfel browserul va descarca toate materialele necesare pentru a realiza acea pagina fara niciun motiv.”

Asa cum am spus in titlul articolului, Google utilizeaza codul – rel=”prerender”. In urma analizei initiale in SERP, am observat faptul ca este implementat doar pentru rezultatele pe care algoritmul este sigur (sau aproape sigur) ca acel site este cel cautat de utilizatori.

Insa, ce inseamna acest lucru? Din punctul meu de vedere, Google analizeaza site-urile pe baza CTR-ului pentru cautarile pe care alege sa utilizeze codul respectiv.

In urma unei analize preliminare, pe google.ro am reusit sa gasesc cinci cautari in care site-ul de pe primul loc (in lista de rezultate organice) avea acel cod. Cautarile respective sunt: evomag, emag, cristian china birta, magazine online si stoian ciprian.

Daca Google utilizeaza acest cod in functie de cautare si site-ul pe care este sigur ca un utilizator va da click, o teorie logica ar fi sa nu incerci sa ajungi locul 1 pe cautarea respectiva pentru ca site-ul respectiv detine monopolul din punct de vedere al CTR-ului. Mai ales in cazul in care este vorba despre o cautare de brand.

O analiza SEO interesanta pe care specialistii o pot face, ar consta in analizarea datelor din Google Search Console pentru cuvintele cheie cu cel mai mare CTR, pentru a observa daca au sau nu acest cod de prerender implementat in rezultatele organice.

Dupa cum poti vedea in imaginea de mai jos, codul de prerender nu este in tag-ul H3 din rezultatele organice, ci intr-un element HTML afisat in cod inainte de cele 10 rezultate din prima pagina.

google prerender organic search

Pentru cei care nu stiau, acest lucru dovedeste ca este posibila realizarea prerenderingului intre domenii.

Momentan nu am alte informatii despre acest aspect, insa ma gandesc serios sa fac o analiza detaliata pe un set mai mare de cuvinte cheie si sa revin cu cateva observatii sau o concluzie clara. Tu ce parere ai despre acest lucru, ai realiza o astfel de analiza pentru cuvinte cheie ale clientilor tai?

___

Update: analiza a fost realizata in browserul Google Chrome.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *