Poate fi intimidant sa incepi sa te gandesti deja la planul de marketing pe 2021. Dupa paradoxalul an 2020, fiecare marketer sau agentie de marketing online se pregateste pentru anul care urmeaza, in vederea unor planuri si strategii.
Exista numeroase optiuni disponibile si multe tactici de luat in considerare: postari in social media, e-mail marketing, bloguri, videoclipuri, fotografii, SEO, PPC, marketing de continut, mixul de marketing, direct mail, evenimente comerciale, listari de directoare, material tiparite, broșuri … lista este aparent nesfarsita.
Incearca sa iti modelezi tactica de marketing ferindu-te de decizii pripite. Accelerarea spre elemente de marketing prematur nu va genera rezultatele dorite pe termen lung. Vei fi blocat concentrandu-te pe elementele de marketing pe termen scurt, cu impact redus. In schimb, este bine sa faci o intoarcere inapoi spre cei doi piloni ai fiecarei marci – misiunea si viziunea proprie.
Revizuiește-ți misiunea și viziunea
Misiunea și viziunea organizației. ofera o directie cruciala pentru planul de afaceri si strategia de marketing. Cu misiunea si viziunea bine stabilite, revizuieste-ti planul de afaceri, cee ace te ajuta sa stabilestii unde doresti sa te indrepti. Daca modifici structural un plan de afaceri, acum este momentul potrivit sa incluzi marketing.
Stabilirea clara a obiectivelor te ajuta sa intelegi ce abordare ai nevoie si in ce directive trebuie sa orientezi afacerea. In funcție de criteriile de performanta disponibile, iti vei putea ajusta obiectivele pentru a se potrivi afacerii si capacitatii de productie sau oferire de servicii. O agentie de marketing online stie ca este important sa ai obiective bine definite pentru a-ti eficientiza eforturile.
Evaluarea situației
O component – cheie a oricarei foi de parcurs de marketing este o analiza profunda a situației actuale. Analizeaza imprejurarile, verifica oportunitatile si punctele slabe cu o analiză SWOT. Acronimul reprezinta puncte forte, puncte slabe (interne si externe), cat si oportunitati si amenintari (factori externi, de mediu). Lucrand la un SWOT in echipa, poti identifica punctele forte si oportunitatile externe care ar trebui valorificate. Gandeste-te la SWOT ca la un punct de vedere exterior, in timp ce 4P-urile din tactica ta de marketing sunt un accent interior-exterior.
Citeste si: 5 idei de promovare a unei agentii imobiliare
Un alt mod de a –ti evalua situatia actuala este utilizarea unui instrument de optimizare, adica mixul de marketing. Cea mai noua abordare este 4C – o viziune care ce se concentreaza mai mult asupra consumatorilor decât asupra produselor.
4 C’s: Companie, Concurenti, Colaboratori, Client
4C te ajuta sa evaluezi scopul principal si strategia companiei, pentru a prospera. In principiu, vei raspunde in ce situatie te afli dintr-o perspectivă interna si externa a industriei, a concurentei si a clientilor.
- Companie: Care sunt competentele de bază și punctele forte? Ce face firma ta diferit de toate celelalte optiuni disponibile? Examineaza propunerile de valoare.
- Colaboratori: Cine beneficiaza atunci cand reusesti ? Cine inpartaseste interesele firmei tale sau te poate ajuta? Gandeste-te la organizații industriale, grupuri comerciale sau persoane care apeleaza la un client similar. Cine participa la aceleasit arguri și evenimente?Cum maximizezi ajutorul dat de colaboratori?
- Concurenți: Ce are in vedere concurenta directa ? Cine sunt concurentii directi sau indirecți? Care sunt punctele forte ale concurenților tai?
- Client: Pe cine ajuta serviciul sau produsul tau? Cine apreciaza produsul sau serviciul tau? Ce segmente de clienti ar trebui sa vizezi? Incerci sa gasesti clienți noi sau sa pastrezi clientii existenti?
Orientarea catre client este foarte importanta in orice companie. Cu cat intelegi mai bine clientul tinta, cu atat mai mult poti orienta spre client tacticile de marketing online.