Promit, titlul acestui articol nu este clickbait. Insa, va trebui sa ai rabdare cam pana la finalul articolului pentru a afla de ce consider ca oamenii sunt ROI-ul aventurii in blogosfera. Ce zici, ramai cu mine pana la final?

Traim intr-o societate conectata constant la internet prin intermediul telefoanelor mobile care ne fac dependenti de continutul din Social Media distribuit de bloggeri, influenceri sau diferite vedete.

Si in aceeasi situatie ma aflu si eu inca de cand ai mei au decis sa-mi ofere acces la calculator si internet. Am fost mereu pasionat sa aflu tot ce pot face pe internet si cum il pot utiliza pentru a cunoaste oameni noi, dar mai ales pentru a invata lucruri noi, lucruri practice si care sa ma ajute pe termen lung intr-un fel sau altul.

Bineinteles ca toata aceasta pasiune nu avea cum sa ramana doar atat si sa nu incerc sa fac ceva pe cont propriu pentru a dezvolta prietenii noi in mediul online si pentru a invata constant cate ceva.

Asa ca, undeva prin 2008 m-am apucat sa invat cum sa fac diferite tipuri de site-uri si cum sa atrag trafic pe respectivele site-uri. Activitatea pe care consider ca am reusit sa o fac cu succes pana in 2010, cand am decis ca este momentul potrivit sa ma apuc de ceva total diferit.

Lucru pe care l-am facut prin lansarea unui blog personal de care m-am ocupat undeva intre minim un an si maxim un an jumatate. De ce doar atat?

Pe scurt, pentru ca am reusit sa-mi gasesc o alta pasiune si am vrut sa fac ceva ce eu am considerat ca nimeni nu a mai facut in blogosfera din Romania. Si anume, blogul ComunicarePR.ro, un proiect personal pe care publicam articole despre PR, Social Media, SEO si evenimentele la care participam in calitate de blogger oficial sau acreditat.

De ce am considerat ca nimeni nu a mai facut in blogosfera din Romania, ce am facut eu cu acel proiect? Pai, in primul rand pentru ca in 2011 cand am achizitionat domeniul respectiv eram inca in liceu si in al doilea rand pentru ca publicam articole despre domenii in care nu aveam experienta.

De ce faceam acest lucru? In principal pentru ca imi doream foarte mult sa invat lucruri noi constant, sa fiu activ in online, sa cunosc si sa interactionez cu cat mai multi bloggeri, dar mai ales sa particip la evenimentele organizate de Cristian Manafu sau de Revista Biz, din nou cu principalul obiectiv de a invata.

Pe romaneste, ComunicarePR a fost proiectul meu de teste si experimente, a fost proiectul care a reusit sa ma faca omul care sunt azi si asta nu prin faptul ca m-a facut mare in blogosfera sau in mediul online, ci prin ceea ce m-a ajuta sa invat despre toate comunitatile si toti oamenii cu care am interactionat intr-un fel sau altul.

Cum ar spune Cristian China Birta: „Prefer sa gresesc facand ceva, decat sa nu gresesc nefacand nimic.” Si cam asta am facut cu blogul respectiv, am preferat sa gresesc facand ceva, decat sa regret ca nu am facut acel lucru.

ComunicarePR a fost proiectul care m-a ajutat sa am diferite colaborari cu agentii sau branduri din Romania si in acelasi timp, proiectul care imi oferea o sursa de venit prin atragerea de clienti pentru servicii de SEO sau de content writing. Insa, acesta a fost si proiectul care m-a facut sa realizez ca de fapt, jobul pe care eu il „tintisem”, nu era jobul de care aveam nevoie in viata mea ca sa pot sa fiu fericit.

Realizand acest lucru, activitatea mea pe blogul respectiv a devenit sporadica. Insa, cel mai mult a contat faptul ca incepusem sa-mi doresc o provocare noua si deja imi intrase in cap ideea de a reveni la un blog personal, dar cumva diferit de ideea de baza a unui blog personal.

Imi doream un blog personal nisat pe ceea ce imi place sa fac constant si activitati conexe jobului zilnic. Astfel am ajuns in prezent sa ma ocup de blogul – StoianCiprian.Blog, care in timp va deveni tot ce mi-am dorit sa fac in mediul online inca de cand m-am apucat sa invat sa fac site-uri si sa atrag trafic pe site-urile respective.

Nota personala: am ales sa nu-mi fac blogul pe un domeniu .ro pentru ca vreau sa contribui la cresterea numarului de rezultate in Google pentru cautarea – „site:.blog” (momentan sunt aproximativ 30 de milioane de rezultate, ne auzim la 300 de milioane).

Insa, care este legatura intre povestea aventurii mele in blogosfera si titlul acestui articol?

Stai, doar nu credeai ca am dat un titlu de clickbait si am avut curajul sa te si mint din primul rand al acestui articol. In niciun caz, partea cea mai buna abia acum urmeaza!

Da, chiar consider ca oamenii sunt adevaratul ROI al bloggingului, indiferent de motivele pentru care intri in aceasta aventura. Si cu permisiunea ta, am sa incerc in continuare sa-mi expun punctul de vedere.

Nu as putea vreodata sa cred mai mult in importanta oamenilor in toata activitatea unui blogger. Care oameni?

Acei oameni faini pe care ii cunosti la diferite evenimente cum este Webstock sau in cadrul competitiilor pentru bloggeri, asa cum este SuperBlog. Acei oameni faini care iti fac viata mai frumoasa atunci cand interactioneaza cu articolele de pe blogul tau prin intermediul sectiunii de comentarii sau prin intermediul unui simplu share in Social Media. Acei oameni care sunt influentati sau inspirati in mod pozitiv de ceea ce faci tu cu blogul tau si aleg sa faca si ei asta!

Cine sunt toti acesti oameni?

Comunitatea de cititori fideli pe care reusesti sa o strangi in jurul blogului tau, indiferent ca sunt simpli cititori, bloggeri, A-listeri sau influenceri. Toti sunt oameni. Blogging-ul este despre oameni si cu oameni.

Toti oamenii cu care interactionezi in activitatea ta de blogger, indiferent ca esti amator sau profesionist, toti sunt importanti pentru tine si blogul tau. Toti contribuie mai mult sau mai putin la modul in care tu iti desfasori activitatea pe blog si in mediul online, toti te ajuta atunci cand iti e greu si iti vine sa renunti la aceasta activitate faina!

De aceea, pentru mine, oamenii sunt ROI-ul aventurii in blogosfera. Legatura dintre povestea aventurii mele in blogosfera si concluzia din titlu consta in faptul ca fara acesti oameni, probabil ca nu as fi evoluat la nivelul actual si totusi consider ca abia imi incep cu adevarat aventura in blogosfera si in mediul online.

__________

Disclaimer:

* Sursa fotografiei este arhiva personala de pe Instagram (@stoianciprian) si acest articol a fost scris pentru participarea in cadrul competitiei SuperBlog 2018.

2 thoughts on “Oamenii sunt ROI-ul aventurii in blogosfera”

  1. Foarte fain articolul tău. Chiar ai dreptate, oamenii fac totul. Am zis de multe ori că dacă un singur om îmi arată susținere, și pentru acela merită să merg în continuare cu blogul. Cât despre competiții și evenimente, eu acum particip pentru prima oară la SuperBlog, dar chiar e fain să ajungi să descoperi bloguri și oameni prin intermediul competiției. Succes în tot ce faci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *